Sałatki z mięsem - pyszne dania na wakacyjne dni

150x110

Latem nieco zmienia się nasza dieta. W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy, gorące zupy czy sosy. Chcemy jeść lekko, adekwatnie do pory roku, wykorzystując wysyp świeżych warzyw i owoców. Jednocześnie często nie chcemy rezygnować w tym czasie z mięsa. Jak pogodzić te dwie potrzeby? Przyrządzając mięsną sałatkę!

Z kurczakiem

„Kurczak jest najbardziej uniwersalnym z mięs - dopiero wybrane przyprawy i dodatki kształtują jego smak. Właśnie dlatego tak ważną kwestią jest odpowiednie przyprawienie go, zwłaszcza gdy przeznaczone jest do sałatki” – tłumaczy szef kuchni Knorr, Robert Poliński. Dobrze dobrana kompozycja ziół i przypraw decyduje o smaku i aromacie całości, wpływa także na wygląd samego kurczaka.

Smakuje Ci sałatka grecka? Jeśli dodasz do niej kurczaka, uzyskasz pożywne danie na lunch w pracy lub pyszny obiad w letni dzień. Kurczaka dopraw Przyprawą do mięs Knorr - dzięki temu nadasz całej sałatce aromat ziół, a mięso ładnie się zarumieni. Kurczak idealnie pasuje do lekkich warzyw takich jak cukinia czy bakłażan, jednocześnie świetnie komponuje się z serem feta. Poniżej szczegółowy przepis na Grecką sałatkę z kurczakiem:

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 200 g piersi z kurczaka,

- łyżka Przyprawy do mięs Knorr,

- opakowanie sera typu feta,

- opakowanie greckiego Sosu sałatkowego Knorr,

- 1 cukinia,

- 1 bakłażan,

- 1 średnia cebula,

- 2 papryki,

- 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Mięso oprósz obficie przyprawą Knorr, aby nadać mu doskonały smak i aromat, po czym usmaż je na rozgrzanej patelni. Następnie ostudź kurczaka i pokrój go w kostkę.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, umieść w nim warzywa i piecz je przez pół godziny w temperaturze 180°C. Po tym czasie odstaw warzywa do ostygnięcia.
  3. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i zmieszaj z kurczakiem. Sos Knorr połącz z oliwą i 3 łyżkami wody, dodaj do warzyw, dzięki czemu nadasz potrawie wyjątkowy ziołowy charakter. Sałatkę podawaj w pucharkach, wierzch potrawy potraktuj pokruszoną fetą.

Kurczak bardzo dobrze będzie smakował również na słodko w połączeniu z ananasem i kukurydzą. W tym wariancie najlepiej użyć Przyprawy do złotego kurczaka, która idealnie rozprowadza się na powierzchni mięsa, zapewniając mu złocisty, równomierny kolor. Dodatkowo przyprawa podkreśla chrupkość skórki oraz nadaje aromat kurczaka z rożna. Oto szczegółowy przepis na Sałatkę z kurczakiem i ananasem:

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 250 g piersi z kurczaka,

- opakowanie Sosu sałatkowego Sałatka Cezar 2w1 Knorr,

- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr,

- puszka ananasa,

- puszka kukurydzy,

- puszka czerwonej fasoli,

- 1 sałata,

- 3 łyżki oliwy,

- olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w paski. Obficie posyp przyprawą Złocisty kurczak Knorr, by nadać daniu delikatny smak kurczaka z rożna, i usmaż na patelni. Następnie ostudź.
  2. Kukurydzę i ananasa odsącz z zalewy. Fasolę przecedź, przelej wodą i odcedź.
  3. Umytą sałatę osusz i porwij na kawałki.
  4. Sos Knorr połącz z wodą i oliwą, by przyrządzić aromatyczny sos sałatkowy.
  5. Kurczaka, ananasa, kukurydzę, fasolę i sałatę ułóż na półmisku. Następnie polej sosem, wymieszaj i po wierzchu posyp grzankami paprykowymi.

Z wieprzowiną

Wieprzowina kojarzy nam się najczęściej z kotletem schabowym, a latem równie często z karkówką - to głównie za sprawą popularności grilla, na którym karkówka króluje już od wielu lat. Jednak jeśli cenimy sobie smak karkówki, nie musimy być zależni od grilla i od kapryśnej pogody. Równie dobrze karkówkę możemy przyrządzić w piekarniku, a potem pokroić na plastry i podawać w sałatce z najlepiej pasującymi do karkówki młodymi ziemniaczkami, koperkiem oraz bobem. Szefowie kuchni Knorr opracowali dedykowaną karkówce przyprawę, która doskonale pasuje zarówno do dania z grilla, jak i mięsa z piekarnika. Podkreśla ona i wydobywa smak klasycznej karkówki, a do tego nadaje jej apetyczny ciemniejszy kolor. Zobacz dokładnie, jak przyrządzić Wiosenną sałatkę ziemniaczaną z karkówką w roli głównej.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 polędwiczka wieprzowa,

- opakowanie koperkowo–ziołowego Sosu sałatkowego Knorr,

- łyżka Przyprawy do karkówki Knorr,

- 2 plastry boczku wędzonego,

- 300 g młodych ziemniaków,

-  150 g bobu świeżego lub mrożonego,

- 2 cebule szalotki,

- 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę oczyść z błon i obficie posyp Przyprawą do karkówki Knorr, która podkreśli smak dania. Tak przygotowane mięso marynuj przez minimum godzinę. Po tym czasie obsmaż je. Następnie włóż polędwiczkę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez ok. 12 minut. Potem odstaw do ostygnięcia (w środku polędwiczka powinna być delikatnie różowa).
  2. Umyte ziemniaki oskrob z łupinek. W dalszej kolejności ugotuj je w osolonej wodzie, a potem ostudź.
  3. Jeśli używasz świeżego bobu, ugotuj go w lekko posolonej wodzie do momentu, kiedy będzie miękki. Następnie ostudź go i obierz. Szalotki obierz i pokrój w piórka.
  4. Sos Knorr połącz z oliwą i odrobiną wody, tak by powstała gęsta emulsja, która doskonale połączy składniki sałatki.
  5. Boczek zarumień na patelni lub w piekarniku (powinien być chrupiący). Kiedy ostygnie, podziel go na mniejsze kawałki.
  6. Koperek posiekaj. Na talerze wyłóż ziemniaki, szalotkę, bób, koperek i boczek. Wszystko wymieszaj z sosem. Serwuj z mięsem i pieczywem.

Z wołowiną

Jak podkreśla szef kuchni Knorr, wołowina najlepiej smakuje w towarzystwie warzyw, zwłaszcza chrupiących i lekkich sałat. Jest to dość wymagające mięso, ale jego smak podkreśli Przyprawa do mięs Knorr, która dzięki przemyślanej kompozycji dokładnie przywiera do powierzchni mięsa, jednocześnie nie spalając się podczas obróbki termicznej. Zapewni rumiano-czerwony kolor mięsa i zadba o jego soczystość. Robert Poliński poleca przyrządzić Sałatkę z grillowanym stekiem oraz crostini, do której oprócz wspomnianego wyżej mixu sałat potrzebujemy naprawdę niewiele: cytrynę, oliwę oraz zioła takie jak rozmaryn i oregano. Crostini to białe pieczywo, np. ciabatta nasmarowana czosnkiem oraz skropiona oliwą. Używamy musztardy, ale nie bezpośrednio do mięsa, a do przygotowania sosu sałatkowego i polania nim sałaty. Poniżej przepis:

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 4 steki z polędwicy lub rostbefu wołowego,

- łyżka Przyprawy do mięs Knorr,

- 1 łyżeczka oregano,

- 1 łyżeczka rozmarynu,

- opakowanie mixu sałat,

- 1 cytryna,

- 1 łyżeczka cukru,

- 1 łyżeczka musztardy,

- 4 kromki chleba wiejskiego,

- łyżka oliwy.

Przygotowanie:

  1. Mięso skrop oliwą i, by podkreślić jego smak, oprósz przyprawą Knorr, oregano oraz rozmarynem.
  2. Następnie smaż na grillowanej patelni przez 5 minut na jednej stronie. Odwróć i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wyłóż steki na blachę i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone mięso odstaw na 10 minut.
  3. Z oliwy, cukru i musztardy stwórz sos.
  4. Umytą sałatę osusz, podziel na 4 porcje i polej przygotowanym sosem.
  5. Kromki pieczywa opiecz na patelni polanej odrobiną oliwy. Powstałe grzanki podawaj z sałatą i stekiem.

Mięso musi być

Wiedząc, jak chętnie Polacy spożywają mięso, szefowie kuchni Knorr przygotowali specjalne kompozycje przypraw: Do mięs, Do kurczaka, Do złotego kurczaka, Do gyrosa i Do karkówki. Kompozycje to starannie dobrane przyprawy i zioła, które poddawane są procesowi suszenia. Następnie szefowie kuchni Knorr dołożyli wszelkich starań, by dobrać idealne proporcje składników i tym samym zapewnić najlepszy smak i aromat przygotowanym przez nas potrawom.

Więcej pomysłów na pyszne sałatki mięsne znajdziemy na www.przepisy.pl.

 


dostarczył infoWire.pl